?????? ?????????? ???? ??????: ???????? ????????? ??? ?? ??????.

14 november 2020
?????? ?????????? ???? ??????: ???????? ????????? ??? ?? ??????.
Soms moet je doen wat nodig is. Na drie jaren met een jaarlijks tekort van meer dan 1 miljoen euro is het hard nodig om de komende jaren de uitgaven jaarlijks te dekken. Met de PvdA in het college willen we weer een degelijk financieel beleid.
Wij zijn het eens met het collegevoorstel om het begrotingstekort structureel te dekken door de tekorten eerlijk te verdelen. Iedereen draagt bij: huurders via het woningbedrijf en woningeigenaars via een hogere OZB. Voor woningeigenaren betekent dit een stijging van de woonlasten van 14% tot 23% afhankelijk van de waarde van het huis.
??????????? ????????????
Daarbij zoeken we oplossingen in het verminderen van de zorguitgaven. De hele gemeenteraad is het erover eens. De kosten voor de zorg worden hoger en hoger. En de inkomsten die we hiervoor van het Rijk krijgen zijn te laag. En dit terwijl de gemeente verplicht is de zorg te blijven leveren. Hier moeten we meer grip op krijgen, maar ook de zorg geven aan degene die het nodig hebben.
?????? ?????? ?????? ??????????????
In de gemeenteraad werd gediscussieerd over andere voorstellen. Dat is goed, want makkelijke keuzen zijn er niet. Zo stelde DSV voor om het tekort vanuit het woningbedrijf te dekken met een jaarlijkse bijdrage van € 700.000. Wij zijn hier als PvdA niet voor vanwege 2 redenen:
1. Het woningbedrijf staat voor een grote opgave staat: duurzaam maken woningen, onderhoud woningen en nieuwbouw. Hier is nu al te weinig geld voor. Als er € 700.00 jaarlijks wordt onttrokken heeft het woningbouwbedrijf te kort. De consequentie is dan een fikse huurverhoging.
2. Wij willen niet dat alleen de huurders op laten draaien voor het financiële tekort van de gemeente, maar dat deze gezamenlijk gedragen worden.
?????? ?????? ??????????
Een ander voorstel van DSV en VVD was om minder uit te geven aan de inhuur van extern personeel. Wij zijn het er als PvdA mee eens om externe inhuur zo min mogelijk te laten zijn. Maar wij vinden het niet verantwoord om zonder meer te korten op de inhuur. Want dit heeft grote consequenties. Bijvoorbeeld kunnen er geen omgevingsvergunningen meer worden verstrekt. Extern personeel blijft nodig als specialistische kennis nodig is, vacatures tijdelijk ingevuld moeten worden of bij projecten waar tijdelijk meer mensen voor nodig zijn.
?????? ????????????
Aan DSV en de VVD is gevraagd om met andere concrete voorstellen te komen. Want ook de PvdA hoort graag hoe de begroting sluitend gemaakt kan worden zonder lastenhoging voor de burger. Maar dat moeten dan wel haalbare en realistische voorstellen zijn. Deze voorstellen werden tijdens de begrotingsvergadering niet gedaan. Dat geeft maar weer aan hoe moeilijk het is.
????????? ??? ??? ???????????????
De PvdA heeft evenals CDA en Gemeentebelangen ingestemd met het collegevoorstel. Het ontstane tekort van jaarlijks 1,3 mijoen Euro van de afgelopen jaren onder regie van het vorige college moet teniet gedaan worden. Wij vinden het jammer dat DSV tegen de begroting heeft gestemd. Het was een kans om gezamenlijk tot oplossingen te komen die realistisch en haalbaar zijn.
???? ? ??? ??? ????
Wilt u met ons meedenken over de financiën van de gemeente, de organisatie van de zorg en de vele mooie ruimtelijke plannen die gaan komen? Kom dan eens bij ons langs. Het gemeenteraadswerk is belangrijk, leuk en doet ertoe. Sluit je bij ons aan en werk mee aan een duurzame, eerlijke en sociale gemeente. Jongeren – ouderen: iedereen is welkom.