Opmeer – beheersgemeente onder druk

Door Niko de Groot op 17 juni 2020

Opmeer is een ‘beheergemeente onder druk’  geworden: een gemeente die op zich in de nabijheid van de inwoners de taken (prima)uitvoert, maar door factoren van buiten (maatschappelijke ontwikkelingen, regionale en landelijke ambities) onder druk is komen te staan. Dit is de uitkomst van het onderzoeksrapport dat in opdracht van de gemeente is opgesteld.

Hier kunt u het rapport lezen: Beheergemeente onder druk – Opmeer defintief rapport – zonder foto’s

Tijdens de begrotingsvergadering 14 november 2019  stond de vraag centraal of de gemeenteraad voor 2020 nog eens ruim 3,25 ton wil uitgeven voor versterking van de ambtelijke organisatie. En ruim 7,5 ton in 2021. Dit nadat een jaar geleden ook al 5 ton structureel hiervoor beschikbaar is gesteld. Dit bedrag  was – naast de grote overschrijdingen voor de jeugdzorg – de belangrijkste reden voor de ombuiging van 2,3 miljoen.

Wat je vraag, krijg je in het rapport

De opdrachtformulering van het college voor het maken van het rapport Berenschot “Beheergemeente onder druk” is belangrijk. Want de opdracht bepaalt de inhoud. De opdracht was hoe kan de zelfstandigheid van Opmeer worden gecontinueerd door te investeren in de kwetsbaarheid van het ambtelijk apparaat? De scope van het onderzoek is een zelfstandig functioneren van Opmeer in de komende 10 tot 12 jaar. Het antwoord werd dan ook duidelijk: Opmeer kan zelfstandig blijven! Maar betaalt hiervoor een hoge  prijs !

De vraag: OF zelfstandigheid  over een periode van maar liefst 10 tot 12 jaar van de gemeente Opmeer de beste optie is voor de burgers van Opmeer, is niet gesteld! .

  • We zien dat de dienstverlening van de gemeente Opmeer neemt steeds verder af.
  • Er steeds meer taken op de gemeente af komen
  • De financiële positie van Opmeer wordt steeds wankeler.
  • Wil je dienstverlening naar de burgers en de financiële positie van de gemeente goed houden dan kan verdergaande samenwerking in de regio, samenwerking met één of meer gemeenten of  uiteindelijk zelfs fusie een oplossing zijn.

De PvdA  wil daarom dat er wordt ook aanvullend onderzoek wordt gedaan  naar ALLE opties van (regionale) samenwerking voor verbetering van de bestuurskracht ten dienste voor de burgers van Opmeer, zoals verdergaande afspraken over taken binnen PACT 7.1 en GR’s; Overname van taken door en/of verdergaande samenwerking met één of meerdere gemeente in de regio en/of Fusie met een of meerdere gemeenten. Dan kunnen we een gefundeerde keuze maken of de oplopende kosten voor een zelfstandig Opmeer de beste optie zijn.

Voor wie het hele rapport te veel is,  hier een Beknopte samenvatting rapport Beheersgemeente onder druk..

Niko de Groot

Niko de Groot

Ik ben geboren en (grotendeels) getogen in de gemeente Opmeer en woon al ruim 25  jaar met mijn vrouw in Hoogwoud. Mijn grootste hobby’s zijn sociaal werk, cultuur schaatsen en fietsen. Elk jaar verheug ik me naar de zomer als ik ergens in Europa samen met mijn vrouw een bijzondere route fiets. Ik werk als

Meer over Niko de Groot